Okuma yazma da bilmiyor. Ancak 58 yaşındaki Yılmaz, Türkiye'nin birçok ilinde hakkında karşılıksız çek vererek piyasayı 500 bin TL dolandırdığı iddiasıyla 44 ayrı davadan yargılanıyor. Bu yüzden hapse bile girip çıkmış. Yılmaz'a göre, yıllar önce bir otobüs yolculuğunda kimliğini kaybetmesi yüzünden başına bunlar geldi.
Yılmaz, geçen sene bankaya tarım kredisi almak için başvurur; ancak talebi reddedilir. Banka, talebi reddetmesine gerekçe olarak Yılmaz'ın hakkında karşılıksız çek vermek suçundan yargılanmasını gösterir. Neye uğradığını şaşıran Yılmaz, gözaltına alınır. Daha sonra tutuklanarak cezaevine konulur. Avukatlarının itirazı üzerine tahliye edilen Yılmaz'ın halen yargılanması devam ediyor. Yargılama esnasında dolandırıcılık suçunu işleyenin Ali Yılmaz değil, bir başkası olduğu ortaya çıktı.
Edinilen bilgiye göre kimliği henüz belirlenemeyen bir dolandırıcı, Yılmaz'ın kimliğinin üzerine kendi fotoğrafını yapıştırarak Istanbul'da kendisine hayalî bir şirket kurdu. Bu şirket üzerinden de birçok bankadan çek hesabı açtırdı. Çek hesaplarını da kullanarak piyasayı yaklaşık 500 bin Türk Lirası dolandırdı. Daha sonra da kayıplara karıştı. Kimliği henüz belirlenemeyen bu dolandırıcı hakkında birçok mahkeme tarafından tutuklama kararı çıkartıldı. Avukatlar, halen aranan dolandırıcının bir an önce bulunup adaletin yerini bulmasını bekliyor.
Bankaya da tazminat davası açacağız
Yılmaz'ın avukatları, dolandırıcıya sahte kimlik üzerine çek hesabı açan bankaları da suçluyor. Bankaların denetim sistemlerinin çok zayıf olduğunu belirten avukatlar, "Dolandırıcı, bankaya giderek sadece bir kimlik üzerinden çek hesabı açabiliyor. Bankalar da bu kimliğin doğruluğunu teyit etmiyor. Çek hesabını da alan dolandırıcılar rahatça piyasayı dolandırıyor. Bankaya maddî ve manevî tazminat davası açacağız." diyor.